Skip to content

Twitter i Iran: una inesperada sinèrgia

21 Juny 2009

iran

Es podia preveure: en una situació de mancança de llibertat com la que ara es viu a l’Iran, la xarxa s’ha convertit en l’únic espai on la ciutadania persa pot manifestar-se sense por (en principi) a la repressió dels gossos guardians del règim d’Ahmadineyad. Fins ara aquest país ja es destacava per la seva quantitat de bloggers, fruit justament del control i la censura per part del govern, pero des de les qüestionades eleccions del passat 10 de juny l’Iran ha pres un protagonisme sense precedents a Twitter, i com exemple el fet de que aquesta setmana el termini iranelection va ser el més teclejat, buscat i repetit a la xarxa social.

Twitter, amb els seus microposts de 140 caracters, s’ha convertit en una finestra global i confiable que ensenya al món en temps real l’atropellament a les llibertats que es porta a terme a aquell país, al punt tal que des de la Secretaria d’Estat dels Estats Units es va demanar a l’empresa proveïdora que postergués l’aturada de servei habitual per manteniment fins a la matinada iraniana, justament per no tancar-els-hi la possibilitat de seguir transmetent informació.

Queda clar que, tal com diu l’Iñigo Saenz d’Ugarte, “al carrer, les bales i els bastons dels policies, a l’Iran i a altres indrets del món, fan més malbé que el microblogging”, peró mirant cap el futur podriem tenir en principi una mica d’esperança: dictadors com ara l’Ahmadineyad haurà sempre, però amb la democratització d’Internet i la popularització de les eines de comunicació off-mitjans massius, se’ls hi farà cada cop més difícil no quedar retratats al món. Xina ho sap, Cuba ho sap, Veneçuela ho sap. I és per això que es tan important mirar ara cap a l’Iran i estar atent a les inesperades sinergies que es donen entre els ciutadans i la xarxa.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: