Skip to content

De l’Iran a França: una qüestió de grau

26 Mai 2009

censura2

Llegeixo en el blog de Xavier Peytibi sobre l’al·lucinant persecució de la teocràcia iraniana contra els crítics al règim dels ayatollahs que intenten manifestar-se en Internet. Aquest mitjà, lliure i obert que tant espanta als totalitarismes, està sofrint les paranoies d’un Mahmud Ahmadineyad que censura pàgines, una rere l’altra, al punt que durant 2008 es van bloquejar 5 milions de webs. Però la guinda de la coca de la censura és l’absurda velocitat que té el servei de connexió iraniana des de 2006: limitada a 128 kbits/s (no us ve un deja-vú de Gonzalez-Sinde?) fan impossible no només la reproducció de videos sinó difícil la càrrega de moltes pàgines. I hi ha més: fa unes hores ens vam assabentar que l’última víctima del govern de l’Ahmadineyad és ni més ni menys que Facebook.

La Vanguardia publica avui un article de Reporters sense Fronteres on parla dels dotze enemics d’Internet on, entre països tan amics de la famosa Aliança de Civilitzacions com ara Síria, Aràbia Saudita, Cuba i Egipte, sorprenentment es troba Austràlia. Aquest país, quart més desenvolupat del món segons el Human Developement Index de les Nacions Unides, intenta des de 2006 tirar endavant un projecte de llei “que obligarà a tots els proveïdors d’accés a filtrar la connexió a Internet en cada residència per a descartar qualsevol contingut ‘inadequat'”, un projecte justificat en nom de “la lluita contra pederastia, la pornografia i la difamación, i en defensa dels drets d’autor”, que s’ha engegat “en un context que la legislació sobre terrorisme ja permet greus atemptats a la confidencialitat de la correspondència privada”, segun RSF.

Però no ens sona això força similar en el fons a la llei HADOPI de Nicolas Sarkozy? No es pretén sota l’excusa de la protecció dels drets d’autor en uns països, o de la moral en uns altres, cercenar la llibertat que oferix la xarxa des de la seva concepció? No estem vivint intents de censura a nivell global on l’única diferència és el grau, no vivint en Paris o a Canberra la brutalitat dels guardians de la revolució a Teheran però ja percebent els intents dels estats de filtrar-se en els nostres ordinadors a fi de protegir-nos?

El 7 de juny hi ha eleccions europees: no votis a qui no et garanteixi la neutralitat d’internet. Ens juguem molt més que el fet de baixar-nos un mp3 .

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: